Ryż, czyli podstawa w diecie osób aktywnych
Myśleliście kiedyś dlaczego w dietach osób aktywnych fizycznie jako głównym źródłem węglowodanów jest ryż? Czemu nie czerpią energii z makaronów, kasz czy pieczywa? Chodzi o to, że wypada on dużo korzystniej w porównaniu z innymi produktami zbożowymi.
1) Ryż jest lekkostrawny i dobrze wpływa na nasz układ trawienny
Spożywanie dużych ilości produktów zbożowych opartych na pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie może wywoływać uczucie wzdęcia, gazy, a także biegunki. W przypadku ryżu takie problemy z układem pokarmowym występują bardzo rzadko, co cenią sobie bardzo sportowcy.
2) Ryż nie tylko jako węglowodany
W 100g ryżu – jedna torebka oprócz tego, że dostarcza nam 77g węglowodanów zawiera w sobie również: 8g błonnika, 7g białka, 2g tłuszczu.
Zjedzenie 100g ryżu dodatkowo zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na takie mikro - i makroelementy, i witaminy jak: 25-30% magnez, 20% witamina B2, 15% zapotrzebowania na cynk oraz dostarcza do organizmu witaminę B1, niacynę, witaminy E, wapń, miedź, żelazo, potas, mangan i selen.
3) Druga odmiana ryżu – ryż brązowy
Ryż brązowy w porównaniu do ryżu białego ma więcej błonnika, więcej magnezu i selenu oraz więcej witamin z grupy B. Natomiast ryż biały jest lżej strawny i nie zawiera kwasu fitynowego, który hamuje wchłanialność pierwiastków tj. wapno, cynk, magnez, żelazo.
Zaletą ryżu brązowego nad białym jest niższy indeks glikemiczny.
4) Biały ryż na lepszą regenerację
Ryż znakomicie sprawdzi się jako posiłek potreningowy w połączeniu z piersią z kurczaka i oliwą z oliwek bądź mlekiem z owocami, zastąpi doskonale odżywkę białkową dostarczając tym samym dużo węglowodanów do nadrobienia energii oraz wysokowartościowego białka i lekkostrawnego tłuszczu.
5) Różne oblicza ryżu
Oprócz powszechnie znanego białego i brązowego ryżu warto spróbować innych mniej znanych odmian tego rarytasu: basmati, czarny, calasparra, czerwony, jaśminowy, słodki brązowy, dziki.
Dodaj komentarz