Rola warzyw w zbilansowanej diecie

Tyle się mówi, że dieta powinna się opierać na dużej ilości warzyw i owoców. Jednak czy wiemy jaką rolę odgrywają tak naprawdę dla naszego organizmu? Witaminy i minerały dostarczamy głównie z pożywienia w szczególności z warzyw, a braki uzupełnimy odpowiednią suplementacją. Tak przynajmniej być powinno.

Na początek musimy zdać sobie sprawę ile witamin i minerałów potrzebuje nasz organizm dziennie do prawidłowego funkcjonowania.

  • witamina A (µg) 800
  • potas (mg) 2000
  • witamina D (µg) 5
  • chlor (mg) 800
  • witamina E (mg) 12
  • wapń (mg) 800
  • witamina K (µg) 75
  • fosfor (mg) 700
  • witamina C (mg) 80
  • magnez (mg) 375
  • żelazo (mg) 14
  • ryboflawina (B2) (mg) 1,4
  • cynk (mg) 10
  • niacyna (B3) (mg) 16
  • miedź (mg) 1
  • witamina B6 1,4
  • mangan (mg) 2
  • kwas foliowy (µg) 200
  • fluor (mg) 3,5
  • witamina B12 (µg) 2,5
  • selen (µg) 55
  • chrom (µg) 40
  • jod (µg) 150

Dość dużo, prawda?

Witaminy odpowiedzialne są za trawienie, poziom cholesterolu, odporność na infekcje, gojenie się ran, metabolizm, ciśnienie krwi, prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz wzrok. Minerały - są budulcem kości i zębów, ale także regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej i hormonalnej organizmu. Uczestniczą w procesie przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów.

WARZYWA ZIELONE – kwas foliowy, witamina E, B, D, K, wapń, magnez, żelazo, potas

Dzięki zielonemu barwnikowi chlorofilowi organizm walczy z toksynami i wolnymi rodnikami. Zielone warzywa należą do niskokalorycznych przez co świetnie sprawdzają się podczas odchudzania. Łagodzą stany zapalne, pomagają zwalczać anemię, wspomagają pracę wątroby, mają właściwości przeciwnowotworowe, obniżają ciśnienie, łagodzą objawy menopauzy, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci.

WARZYWA CZERWONE – witaminy C, B, błonnik, magnez, wapń, potas, żelazo

W warzywach czerwonych występują karotenoidy. Wpływają one na młody wygląd skóry oraz jej zdrowy kolor. Zmniejszają ryzyko zwału i wystąpienia nowotworów, regulują ciśnienie krwi i funkcjonowanie pracy układu krwionośnego. Obniżają poziom złego cholesterolu, a także usuwają nadmiar wody z organizmu.

WARZYWA FIOLETOWE – witamina A, B, C, błonnik, potas, żelazo

Pomagają zapobiegać nadciśnieniu oraz chorobom układu moczowego. Pełnią funkcję ochronną przed wirusami i wywołują samozniszczenie komórek nowotworowych. Mają działanie przeciwdepresyjne, a dodatkowo poprawiają pamięć i zdolność logicznego myślenia. Zwiększają odporność organizmu.

WARZYWA BIAŁE – witamina A, B1, B2, C, E, siarka, żelazo, wapń

Białe warzywa są bogate w allicynę, która jest naturalnym antybiotykiem. Warzywa o takim kolorze wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Hamują proces starzenia i obumierania komórek.

Zalet i wartości odżywczych jak widać nie da się zliczyć. Powinno nas to zmusić do refleksji czy na pewno spożywamy odpowiednią ilość warzyw w ciągu dnia i dbamy o nasz organizm należycie. Warto dodawać je do każdego posiłku bo jedną z największych zalet jest ich niska kaloryczność i duża sytość po ich spożyciu.

 
0 komentarzy
Dodaj komentarz